Sunday, February 21, 2010

Unik: Ceramah Maulidur Rasul di Surau turut dihadiri bukan Islam

IPOH 21 Feb 2010 Sukar untuk diterima akal dalam Ceramah Maulidur Rasul yang tajuknya berkisar tentang kemuliaan junjungan besar Rasulullah S.A.W dan keagongan sejarah Islam dihadiri bersama dengan beberapa orang bukan Islam termasuk Ahli Parlimen Gopeng, YB Lee Boon Chai, ADUN Simpang Pulai, YB Chan Ming Kai dan ADUN Teja, YB Chang Lih Kang.

Ceramah tersebut disampaikan oleh Menteri Besar Rakyat Negeri Perak, YB Dato' Seri Ir Nizar Jamaludin di Surau Abdul Rahman Auf, Taman Rapat Koperasi, Ipoh malam tadi.

Antara yang disampaikan Nizar apakah kewajaran serta nas dan dalil-dalil yang menegah penggunaan nama Allah oleh bukan Islam?. Sikap begitu mengundang umat Islam kepada perbuatan syirik kerana beriktikad adanya tuhan selain Allah dengan mengatakan Tuhan sebahagian insan lain itu bukan Allah. Bahkan ayat AlQuran yang pertama surah Al-fatihah menyatakan Alhamdulillahi Rabbul alamin (Segala pujian bagi Allah Tuhan semesta)

Kelihatan YB Lee Boon Chai, ADUN Simpang Pulai, YB Chan Ming Kai dan ADUN Teja, YB Chang Lih Kang bersama jemaah Surau selepas solat Fardhu Maghrib penuh teliti mendengar ceramah.
YB Dato' Seri Ir Nizar menjamu selera bersama wakil rakyat bukan Islam selepas ceramah disampaikan di Surau Taman Rapat Koperasi, Ipoh

4 comments:

 1. mmg mnarik dn unik...smoga da cahaya utk mereka yg brminat...

  ReplyDelete
 2. indikasi populariti merudum jelas terang lagi bersuluh, dari foto bilangan kehadiran muslimin yang amat minima amat meruntun jiwa untuk seorang bekas mb.

  ReplyDelete
 3. mungkin kalau Zambery anak mamak tu bagi ceramah maulid camni plak maka berduyun² 1 Malaysia nak dengor? haha

  ReplyDelete
 4. kita cabar zamri beri ceramah maulidurrasul dan jemput wakil rakyatnya yang bukan islam hadir sama...kita pun boleh dengar sama apa yang zamri cakap...keh, keh, keh,...

  ReplyDelete