Tuesday, January 3, 2012

Nur Amalina: Peduli orang lain kata, aku tanggung sakit setiap hari

Respons Nur Amalina di facebook terkini; "Peduli orang lain kata, aku tanggung sakit setiap hari"
Ikut cara budaya barat yang bebas tanpa ikatan peraturan dan hukum dikatakan yang hidup yang cool yang digambarkan Nur Amalina Che Bakri yang meluas tersebar di internet.
Nur Amalina pelajar cemerlang memperolehi 17A keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2004 rekod pendidikan Malaysia yang diumumkan March 2005.
Amalina telah ditaja Bank Negara Malaysia (BNM) melanjutkan mengajian perubatan peringkat Universiti Edinburghdi United Kingdom, London selepas memperolehi A-Level di Cheltenham Ladies College di UK. Namun menghadapi kegagalan kali kedua pengajian perubatannya di universiti Edinburgh.

Gadis melayu Sufiah genius Mathematik jadi pelacur, Aarif genius pun jadi berkahwin GAY, yang ni genius SPM 17A dah jadi begini... Apa la silapnya... Hurm...Biar orang bodoh dihantar keluar negara balik boleh jadi pandai. Orang genius jangan dihantar ke luar negara jadi teruk sebab belum tentu baik.. sebagai teladan.Di zaman digital dan di era twitter, facebook, blog yang kini semakin meluas ke segenap kota dan desa meliputi peringkat umur tau dan muda, seharusnya kita semua perlu berwaspada. Malah jika tiada semua pun, sebagai umat Islam kita perlu meyakini bahawa Allah Maha Melihat dan Maha mengetahui apa juga yang kita lakukan dan Allah berhak dan Maha Berkuasa di atas segala sesuatu - samada untuk memuliakan atau menghinakan.

Itulah KEBENARAN semua orang tidak menafikan dan gambar disiarkan bukan bertujuan untuk memfitnah atau mengaibkan peribadi malah bertujuan supaya Nur Amalina bertaubat dan kembali kepada yang baik, berpekerti muslimah dan tidak lagi melakukan perkara-perkara lebih besar iaitu mendatang fitnah kepada umat Islam.

Allah tidak menzalimi kita tetapi sebaliknya kitalah yang sering menzalimi diri sendiri.

Allah s.w.t. telah memperingatkan:
وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ
“Dan musibah saja yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar (kesalahan-kesalahanmu). ”[Asy-Syura: 30]

Al-Imam Ibnu Katsir rahimahullah menjelaskan makna ayat di atas, “Musibah apapun yang menimpa kalian wahai manusia, penyebabnya tidak lain karena dosa-dosa yang kalian kerjakan.” [Tafsir Ibnu Katsir, 7/208, cetakan Dar Thaybah 1420 H]


4 comments:

 1. salah satu kejayaan yahudi menyesatkan umat Islam..sekarang ni pun ramai yang bertudung dan tutup aurat,tapi berperangai dan berakhlak yahudi..memang mereka sudah berjaya..

  ReplyDelete
 2. Salam,

  Ramai pelajar pompuan yg bertudung tu anggap tudung tu sebahagian dr uniform sekolah. Balik rumah buang tudung. Tak perasan ke?

  ReplyDelete
 3. Contohi lah pelajar cemerlang, SITI FATIMAH MUKHTAR.....

  ReplyDelete
 4. tengok cara je dah tau perangai Nur Amalaina ni,xperlu dia nak explain apa2.
  rancangan dkt tv3 yg hari2 ulang2 tu tgk pun dah meluat.
  kau xperlu lah nak cakap slang2 british bila interview utk rancangan dan tv malaysia (melayu)
  nampak sangan jiwa melayu tu dah xda.perasan mat salleh..kesian...

  ReplyDelete