Sunday, February 21, 2010

Pemimpin berjiwa Besar tidak gadai prinsip

Pemimpin berjiwa besar tetap tersenyum serta merendah diri apabila ada bantahan dan akan segera beri penjelasan secara bertanggungjawap dengan kewajaran agar difahami. Manakala yang berjiwa kecil, mereka lebih senang jika dipuji dan apabila ditegur dan dimarahi mudah pula tersinggung dan gelisah. Malah ada yang sanggup memutuskan hubungan silatur-rahim dan memusuhi orang yang mengkritik atau mengejek dirinya.

“Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka orang-orang yang antaramu dan antara dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang amat setia. Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar, dan tidak dianugerahkan kecuali kepada orang-orang yang mempunyai keberuntungan yang besar (Jiwa besar)”. QS Fushilat: 34-35.

Ada dikalangan pemimpin politik hari ini tidak memiliki jiwa besar yang sanggup gadaikan prinsip perjuangan hingga menyertai musuh mereka dengan anggapan untuk terus dihormati biarpun dari seteru kita.

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kulim, Zulkifli Noordin daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini membidas kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana menyifatkan wakil rakyat yang keluar atau melompat parti sebagai pengkhianat rakyat dan negara.

Beliau berkata, Nik Aziz sepatutnya melihat kembali sejarah politik partinya sendiri yang pernah menyertai Barisan Nasional (BN) tanpa seorangpun daripada wakil mereka meletakkan jawatan.

"Saya menghormati Datuk Nik Aziz, tapi semasa PAS menyertai BN, tak ada seorangpun daripada PAS yang keluar daripada PAS.

"Tok Guru (Nik Abdul Aziz) elok tengok sejarah beliau semula, Tok Guru tak letak jawatanpun... itupun pengkhianatan juga," katanya di sini hari ini."

No comments:

Post a Comment