Friday, March 20, 2009

Siasatan SPRM terhadap ADUN dan Laporan ADUN kepada SPRM


ADUN Titi Serong buat Laporan Salah-laku Rasuah kepada SPRM
20 Mac 2009 IPOH: ADUN Titi Serong, YB.Drs Khalil Idham Lim telah hadir di Pejabat SPRM Ipoh pada jam 2.30 petang tadi bagi melaporkan jenayah rasuah yang dilakukan oleh Ketua Menteri Melaka, Ahli Parlimen Rembau dan pemimpin UMNO yang lain yang didapati bersalah oleh lembaga Displin UMNO pada 17 Mac yang lepas.

Beliau turut ditemani oleh ADUN Buntong, YB.Siva Subramaniam, ADUN Jalong, YB.Leong Mee Meng dan ADUN Menglembu, YB.Lim Pek Har.

Pihak SPRM telah mengeluarkan kenyataan bahawa pihaknya sedang menunggu laporan dari lembaga displin UMNO sebelum siasatan boleh dibuat, persoalan saya "Adakah kenyataan akhbar dari pengerusinya, Tan Sri Ahmad Rithauddin mengenai kesalahan dan mereka yang terlibat bukankan satu laporan dari lembaga displin" tanya YB.Khalil.

Drs. Khalil juga menegaskan sepatutnya SPRM terus menyerbu semua mereka yang terlibat bila ada kenyataan dari lembaga Displin.

Selain itu katanya, istilah politik wang yang digunakan adalah mengelirukan, sedangkan ia adalah jenayah rasuah." Saya mempersoalkan kenapa SPRM lambat bertindak dalam masalah ini atau pemimpin UMNO walaupun sudah bersalah oleh Lembaga Dispin Parti namun tidak bersalah dari sudut undang-undang"

SPRM siasat empat lagi AJK Hak dan Kebebasan DUN Perak
19 Mac 2009 IPOH:
Sementara itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengambil keterangan daripada empat anggota Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang membuat keputusan menggantung Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exco daripada menghadiri persidangan dewan antara 12 bulan dan 18 bulan baru-baru ini.
Mereka yang memberi keterangan secara berasingan di ibu pejabat SPRM Perak di sini adalah Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kepayang, Loke Chee Yan, Adun Tebing Tinggi, Ong Boon Piow, Adun Bercham, Sum Cheok Leng dan Adun Simpang Pulai, Chan Ming Kai.
Jawatankuasa berkenaan yang dipengerusikan Speaker dewan, V. Sivakumar, membuat keputusan berkenaan berikutan aduan Adun Canning, Wong Kah Woh, terhadap kesemua Zambry dan enam yang lain daripada Barisan Nasional yang didakwa menghina Dewan kerana menerima pelantikan jawatan masing-masing.
Seorang lagi ahli jawatankuasa itu, Adun Selinsing, Husin Din telah disoal oleh SPRM di rumahnya pada 17 Mac lalu manakala Sivakumar telah memberi keterangan di kediaman rasmi Menteri Besar Perak di sini pada 26 Februari.
Pegawai SPRM enggan mengulas mengenai siasatan berkenaan. BERNAMA

No comments:

Post a Comment