Sunday, February 24, 2013

Nik Aziz: Harussani janganlah melampau sokong UMNO

Agak kecewa saya membaca kenyataan Mufti Perak, Sohibus Samahah Tan Sri Harussani Zakaria yang disiarkan oleh akhbar Berita Harian hari ini 24 Februari 2013 di muka hadapan. Mengikut laporan tersebut, beliau menyatakan bahawa sikap PAS lebih teruk dari kafir kerana tidak setuju dengan pelbagai dasar dan usaha kerajaan memajukan rakyat.

Saya mengira kenyataan ini sangat berat apatah lagi jika ia keluar dari mulut seorang mufti yang sepatutnya bersikap neutral dan tidak berpihak dalam pertembungan parti-parti politik. Jika ia hanya satu manipulasi media, satu penafian perlu dibuat dengan segera. Tetapi melihat kepada rekod sebelum ini di mana belum pernah kedengaran sebarang penafian dibuat terhadap laporan akhbar mengenai kenyataannya, saya kira kenyataan itu benar-benar keluar dari mulut beliau.

Saya pohon kepada Mufti Perak, agar berhati-hati di dalam membuat ulasan. Hari ini maklumat boleh diakses dengan mudah, sebarang ulasan berkenaan kenyataan saya dan pemimpin PAS yang lain khususnya eloklah dirujuk kepada sumbernya yang sahih. Rakaman ucapan saya yang didakwa menyifatkan penerima bantuan sebagai 'haiwan' juga sudah disiarkan dengan meluas, mustahil pejabat mufti Perak berhalangan untuk mendapatkannya.Adakah dalam rakaman tersebut saya menyifatkan penerima bantuan sebagai haiwan? Tentu sekali tidak. Bahkan saya selama ini menggalakkan rakyat Kelantan yang layak menerima bantuan untuk beramai-ramai mengambil bantuan yang diberikan. Ini kerana wang yang diberikan tentu sekali bukan wang UMNO/Barisan Nasional tetapi wang kerajaan dan milik rakyat. Namun mengambil kesempatan daripada majlis pembahagian bantuan seperti ini untuk menyampaikan dakyah ideologi kepartian ialah satu perbuatan yang terkutuk.

PAS juga dituduh berkerat rotan dengan UMNO. Kenyataan begini sebenarnya berpunca daripada jahil sejarah. Rujuklah sejarah politik negara, bukankah PAS pernah menyertai Barisan Nasional? Apabila PAS berada dalam Barisan Nasional, UMNO pula mengambil pendirian untuk menendang PAS keluar kerana 'cemburu buta'. Saya ingin ulangi, bukan PAS yang keluar daripada Barisan Nasional tetapi  UMNO yang membuat ketetapan untuk menendang PAS keluar. Inilah yang termaktub di dalam ucapan Allahyarham Tun Hussein Onn pada 9 Disember 1977.

Justeru, Tan Sri Mufti Perak wajar berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan. Jika perkataan sebegini keluar dari mulut saya, agaknya berbulan-bulan ia akan diratib tanpa henti oleh media massa. Pesan saya kepada Tan Sri Mufti Perak, janganlah melampau-lampau sangat menunjukkan sokongan kepada UMNO/Barisan Nasional. Jika ditakdirkan nanti UMNO tersemban dalam pilihanraya, saya bimbang ada individu yang mencari makan dengan UMNO terkial-kial kelemasan mencari pelampung!

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Kuala Lumpur.

13 Rabiul Akhir 1434H bersamaan 24 Februari 2013M

4 comments:

 1. bukannya menyokong UMNO tetapi PAS sekarang dad tersasar jauh dari perjuangan Islam yg sebenar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Man.....
   aku penyokong PAS.....sapa2 yang ngaku dia bukan sokong Umno tp dok kata kat PAS....dia memang umno...malu buat apa nak ngaku....jenis ni orang kata....lempar batu sembunyi tangan...kentut busuk tak ngaku....pigi dahhhhh....podacikkkkk....

   Delete
 2. Man driver ..bawok keta tu ikut atas jalan laaa..jgn plak lalu ikut tepi jalan panjat abis divider..... sama juga hal2 kehidupan ..pandu la ikut quran dan hadis baru la x eksiden weh.

  ReplyDelete
 3. man ndriver hang ni mmg btl 2 bangang tang mana kat pas tk betul sbb bkerjasama ngn dap./// mmg wajib hang bodoh tht y hang jd driver ja cuba laa hang ni mhn kat tuhan spy diberi hidayah.. pas dh mrujuk kat yusuf qardawi psl nk kerjasama ngn dap. dia kata harus.. hang yg melayu yg umno kata perjuang islam apsl xnk laksana hudud? suka ati hang kata pas dh tersasar jauh..

  ReplyDelete