Thursday, July 21, 2011

Himpunan BERSIH untuk serang Polis?

Himpunan BERSIH pada 9 Julai lalu bermatlamat dan membawa mesej suara rakyat menuntut pilihanraya adil dan telus demi menyuburkan demokrasi tanah-air dengan penyatuan kemarakan hati rakyat dengan perhimpunan. Tuntutan lapan perkara bagi pilihanraya memilih pemimpin yang disukai secara bebas, tanpa ugutan, tanpa sebarang perasaan tak puas hati selepas itu.

Hak untuk bersuara, berhujah dan membalah kritikan yang terbatas dengan kekangan dan kawalan media,  TV, radio. Kewajaran menggunakan dakwat kekal untuk elak kecurigaan undi. Begitu juga tempoh berkempen 7 hari yang singkat rakyat tidak kesempatan mendengar penerangan penerangan dan hebahan masa depan untuk dilaksana ke segenap tempat.
 
Namun kini, diperlihat dan dibesarkan adalah himpunan haram, pelampau, ganas, batu, pisau dan penafian demi penafian. Nampaknya makin hari makin keruh, bukanya menjernihkan keadaan... tunggulah masa akan membicara dan rakyat jadi mahkamahnya. Inilah ledakan dari Himpunan BERSIH pada 9 Julai lalu, masih mengegar, hangat menyelubungi suasana negara.

SHAH ALAM 21 JULAI (TVS) : Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hari ini menolak penafian polis menindas peserta perhimpunan aman Bersih 2.0 dan menyifatkan rakaman video yang dikemukakan oleh badan itu sebagai cubaan terdesak untuk menutup kezalimannya.

"Perkara ini tidak seharusnya berlaku, sudah tentu polis (akan) menafikan (tindakan) polis. Perkara ini seharusnya dilaksanakan oleh jawatankuasa penyiasat(bebas), kalau tanya Polis memang mereka akan memberi kenyataan macam itu," kata beliau kepada TvSelangor.

Selepas hampir dua minggu, Polis Bukit Aman tampil hari ini untuk menayangkan video yang menurut badan itu menunjukkan polis bertindak mengikut batas undang-undang dalam menyuraikan perhimpunan aman Bersih.

Puluhan ribu orang menyertai perhimpuan itu untuk menuntut pilihanraya bersih dan adil walaupun terpaksa menongkah arus tembakan air berkimia dan gas pemedih mata oleh polis.

Lebih 1,600 orang ditahan manakala Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pengawal peribadi beliau, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan ahli parlimen Shah Alam Khalid Samad antara yang cedera.

Seorang meninggal dunia, namun polis hari ini mendakwa kematian Baharuddin Ahmad, 59, adalah akibat sakit jantung dan bukan kerana tindakan polis.

Malah, Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Salleh Mat Rashid menuduh Mohamad Sabu mereka cipta dakwaan bahawa beliau dirempuh oleh sebuah Land Rover yang dipandu anggota polis sebelum dibawa ke hospital.

Salleh sebaliknya mendakwa pemimpin pembangkang itu jatuh daripada motorsikal selepas melanggar penghadang jalan.

Timbalan Presiden PAS itu membidas Salleh dan berkata beliau bersedia membuktikan keterangannya di mahkamah jika perlu. Beliau berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar pihak berkuasa untuk menutup kesalahannya.

"Saya tak mahu buat apa-apa kenyataan (bersabit insiden itu) melainkan di mahkamah," kata beliau. Mohamad Sabu berkata penafian polis hari ini adalah cubaan tersasar kerajaan untuk menutup kesalahan pihak berkuasa.

"Kita ada SUHAKAM(Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia), kalau kenyataan dari SUHAKAM atau mana-mana badan bebas lain, kita terima. Ini gunakan polis. Sudah tentu mereka berkata begitu," kata beliau.

"Bagaimana dengan mereka yang pecah kepala, nasib yang menimpa YB Khalid Samad(Ahli Parlimen Shah Alam) dan sesiapa sahaja yang tercedera? Siapa yang bertanggungjawab?. Oleh kerana itulah kita perlu laporan daripada SUHAKAM ataupun badan bebas dan bukannya polis," tegasnya.

Mohamad Sabu berkata, kelewatan polis sendiri untuk tampil dengan rakaman video menimbulkan pelbagai kecurigaan. "Dua minggu baru keluar video siapa boleh terima, jadi penafian polis tidak boleh diterima. Kita perlu badan lain, Polis memang suka berbohong."tambahnya.

1 comment:

 1. Friday, July 22, 2011
  Polis Minta Maaf

  Polis DiRaja Malaysia (PDRM) tengahari ini telah mengeluarkan kenyataan permohonan maaf kepada Mohammad Bin Sabu di laman web PDRM - www.rmp.gov.my.

  Menurut kenyataan tersebut, PDRM telah memberikan persepsi yang salah terhadap Mat Sabu. Sebelum ini, Mat Sabu mendakwa telah dirempuh trak Polis. Bagaimanapun semalam, semasa sesi penerangan pihak Polis bersama media, rakaman video yang dipaparkan menunjukkan Mat Sabu dan rakannya telah terjatuh di pembahagi jalan semasa membuat pusingan U.

  Di dalam kenyataan tersebut juga, pihak Polis memohon maaf kerana TIDAK BERJAYA MELANGGAR Mat Sabu seperti yang diceritakan oleh beliau kepada pengikut-pengikut setianya.

  Terkilan dengan dakwaan tersebut, Mat Sabu memberi amaran supaya Polis menarik balik kenyataan media yang disampaikan semalam atau berdepan dengan saman oleh Mat Sabu.

  Sesungguhnya berita di atas adalah tidak benar sama sekali. Apa kejadahnya Polis nak mintak maaf. Baik Polis pergi round-round 1 Malaysia jaga keamanan dan ketenteraman awam dari melayan Mat Sabu OKU.

  Hahahahahahahaha kelakar lah Mat Sabu Wilcha ni. Kau dok cerita 1 Malaysia kononnya Polis langgar kau. Sepatotnya Polis boleh terus dakwa kau kerana menyampaikan berita palsu serta fitnah dan berniat memalukan pihak Polis.

  Terang2 nmpak menipu. Lagi nak bikin hot story Polis langgar pulak. Saya lebih suka jika Polis menelanjangkan Mat Sabu dan menjentik teloq dia 15 kali.


  P/s: menipu dan menfitnah adalah asam garam hidup org PAS.
  my  Blackberry®
  Posted by reez at 6:57 PM 2 comments

  ReplyDelete